FAQ’s thuisbatterijen

Een antwoord op al uw vragen

Wij geven jou een overzicht van de meest gestelde vragen over thuisbatterijen zodat jij voorbereid bent op wat zal komen tijdens deze duurzame investering! 

Thuisbatterijen slaan door jouw zonnepanelen opgewekte stroom op zodat je die na zonsondergang kan gebruiken. Je thuisbatterij vangt de hoeveelheid stroom op die je niet verbruikt en zonder batterij zou terugsturen naar het elektriciteitsnet. Die stroom wordt nu omgeleid naar het opslagsysteem voor gebruik op een later tijdstip. Over het algemeen wordt de batterij overdag opgeladen en zodra de zon ondergaat, wordt ze ontladen voor jouw huishoudelijk verbruik. Je elektriciteitsfactuur zal door een thuisbatterij dus dalen. 

Ook mét batterij blijf je aangesloten op het elektriciteitsnet. Je helemaal ontkoppelen van het net is momenteel nog niet interessant. Als er niet genoeg stroom is van je zonnepanelen of in je thuisbatterij, kan je dus nog steeds stroom afnemen van het openbare net.  

Batterijen kunnen rechtstreeks worden aangesloten op je zonne-installatie, voor of na de omvormer. Solar Plus helpt je bij het kiezen van de beste oplossing voor jouw woning.  

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk van de door jou opgewekte zonne-energie verbruikt. Dat is goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee! Door je zelfverbruik te verhogen, bespaar je meer op je elektriciteitsfactuur. Je moet namelijk minder stroom afnemen van het openbare net.

Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je zoveel mogelijk van de door jou opgewekte zonne-energie verbruikt. Dat is goed voor het milieu, maar ook gunstig voor je portemonnee! Door je zelfverbruik te verhogen, bespaar je meer op je elektriciteitsfactuur. Je moet namelijk minder stroom afnemen van het openbare net. 

Zeker. Onze thuisbatterijen voldoen aan strikte veiligheidsnormen en worden uitvoerig getest, zowel door de fabrikant als door ons. Je opslagsysteem wordt ook geplaatst door een erkende installateur en voor alle zekerheid gekeurd door een onafhankelijke expert die het Algemeen Reglement op de elektrische installaties (AREI) nagaat. 

In Vlaanderen heb je recht op een premie van de overheid zodra je thuisbatterij is geplaatst, aangemeld én gekeurd. Tot en met 9 kWh krijg je tot 1.725 euro subsidie.  De premie kan wel niet meer bedragen dan 40% van de investeringskosten. In het Brussels en het Waals gewest zijn er (voorlopig) geen subsidies. De Vlaamse subsidie geldt enkel nog in 2022. Daarna zal deze dalen.

Heb je interesse in een thuisbatterij? Vraag dan zeker een offerte aan en ontdek onze prijzen. We werken steeds met vaste prijzen afhankelijk van de opslagcapaciteit van de batterij die we baseren op jouw verbruik. Installatie is steeds inbegrepen in deze prijs. Woon je in een woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je maar 6% btw. Is je huis jonger? Dan moet je rekenen op 21% btw. 

Absoluut! Er bestaat een opslagsysteem voor elk soort zonne-installatie, of je nu een geoptimaliseerd SolarEdge-systeem hebt of een andere omvormer. Wij kunnen je thuisbatterij installeren op het moment dat we je zonnepanelen leggen, alsook op een later tijdstip. 

De fabrikant geeft een garantie van 10 jaar op je batterij en diens vermogen. We raden je aan om na verloop van de garantieperiode je batterij en omvormer te vervangen. Daarvoor mag je opnieuw contact opnemen met ons, zodat wij kunnen zorgen voor de recyclage. 

Ja! Maar je rendement hangt af van je zelfverbruik. Hoe meer zelf opgewekte energie je verbruikt, hoe interessanter de investering. 

Volgens cijfers van de Vlaamse Regulator voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) verbruiken eigenaars van zonnepanelen zo’n 30 procent van de elektriciteit die ze zelf opwekken. Voor de stroom die ze op het net plaatsen (de andere 70%), krijgen ze een injectievergoeding van hun netbeheerder. Het tarief van die injectie bedraagt gemiddeld 4 eurocent per kWh.  

Met een batterij kan je je zelfverbruik echter verhogen tot 60 procent. De overdag opgewekte stroom is namelijk ook ’s avonds en ’s nachts nog beschikbaar in je opslagsysteem.  

Door de stijging van je verbruik zal je wel minder stroom op het net plaatsen (maar 40%). Daardoor gaat je injectievergoeding dalen, maar het tarief van de stroom die je van het net haalt, is veel duurder dan het injectietarief. In Vlaanderen bedraagt de elektriciteitsprijs voor een gemiddeld huishouden 27 eurocent per kWh.  

Een voorbeeld? Stel dat je zonne-installatie jaarlijks 4.000 kWh produceert en je in je huishouden ook 4.000 kWh/jaar verbruikt. Dan bespaar je met je zonne-installatie, zonder batterij, jaarlijks zo’n 320 euro als je zelfconsumptie 30 procent bedraagt. Met een batterij en een zelfconsumptie van 60 procent stijgt dat bedrag met 270 euro, m.a.w.: je jaarlijkse energiefactuur zal 590 euro goedkoper zijn die van een gezin dat ook 4.000 kWh verbruikt, maar geen duurzame energie aanwendt. 

Adres

Windmolenstraat 103
B-3500 Hasselt