De zonnegids
Krijg meer informatie over zonnepanelen
- Zonne-energie, wat is het en hoe werkt het?
- Wat bedraagt de prijs van zonnepanelen?
- Zonnepanelen plaatsen
- Injecteer je groene stroom in het net
- Zonnepanelen schoonmaken
- Voor- en nadelen van zonnepanelen
Wat is zonne-energie?
Zonne-energie is de energie die we verkrijgen via zonnestralen en zonnewarmte. Het is ook een zogenaamde hernieuwbare energiebron, wat betekent dat ze niet op kan raken, maar voortdurend wordt hernieuwd. Dankzij energiebronnen zoals zonne-energie hoeven we in de toekomst geen gebruik te maken van beperkte bronnen zoals steenkool, olie of kernenergie.
Hoewel het relatief nieuw is om zonne-energie in huis te gebruiken, bestaat de technologie om met silicium, energie uit de zon te halen al sinds de jaren veertig. In de jaren vijftig vond men de eerste zonnecel uit die elektriciteit uit zonlicht kon produceren. In de jaren die volgden, konden zonnecellen onder meer in satellieten worden gebruikt.
Hoe werkt zonne-energie?
Zonne-energie kan op verschillende manieren worden geproduceerd, afhankelijk van het doel van de energie. Met zonnepanelen, waarin zich zonnecellen bevinden, kan je elektriciteit opwekken die je kan aanwenden als huishoudelijke elektriciteit. Eenvoudig gezegd wordt elektriciteit geproduceerd wanneer zonnestralen in contact komen met de zonnecellen in een zonnepaneel. Het is uiterst efficiënt.
In feite ontvangt de aarde in 2 uur evenveel energie van de zon als de hele wereldbevolking in 1 heel jaar verbruikt. Als je maar tienduizendste van al die energie zou gebruiken, zou dat genoeg zijn om het jaarlijkse energieverbruik van de hele aarde te dekken!
Investeren in zonnepanelen is een slimme investering. Je wekt er zelf energie mee op, en je kan je eigen huis voorzien van elektriciteit. Met de stroom die je niet verbruikt, kan je geld verdienen door ze te injecteren in het net. Dat maakt je een microproducent van duurzame energie. Tot slot maak je jezelf meer onafhankelijk van de grote energiemaatschappijen en de stijgende elektriciteitsprijzen.
Hoeveel kosten zonnepanelen?
Wat je zonnepanelen gaan kosten verschilt per huis en huishouden. Factoren die van invloed zijn op de prijs van je zonnesysteem zijn onder andere: de afmetingen van je dak, het type paneel dat je kiest en het energieverbruik van je huishouden. Daarnaast kun je bekijken of je gebruik kunt maken van lopende subsidies, die de aanschaf van je zonnesysteem aantrekkelijker maken. Wil je weten wat de prijs is voor een zonnesysteem op jouw dak? Vraag hier jouw vrijblijvende offerte aan!
Zonnepanelen per m2
De grootte van zonnepanelen varieert, maar de meeste zijn 1 tot 1,1 meter breed en 1,7 tot 1,8 meter lang. Hoeveel zonnepanelen je kunt laten plaatsen, is vervolgens afhankelijk van je verbruik én van je dak. Zitten er bijvoorbeeld ramen of schoorstenen op je dak? Dan plaatsen we de zonnepanelen daar omheen.
Wat de zonnepanelen per vierkante meter kosten, hangt af van het type zonnesysteem dat je kiest. Bij Solar Plus bieden we 3 zonnesystemen aan namelijk: het Essential-, Design- en Pro-zonnesysteem.
Zonnepanelen: prijs per kW
Gemiddeld kosten zonnepanelen 1.200 euro per geïnstalleerde kWp (inclusief BTW), afhankelijk van o.a. de ligging en het type van je panelen. Hoeveel zonnepanelen je precies nodig hebt, kan je berekenen door uit te gaan van je jaarlijks energieverbruik (in kWh).
Verbruikt je huishouden bijvoorbeeld 5.000 kWh per jaar, dan komt dat overeen met ongeveer 5 kW. Vermenigvuldig dat met de gemiddelde prijs voor zonnepanelen van 1.200 euro/kWp, en dan kom je uit op een investering in een zonnesysteem van ongeveer 6.000 euro. Hierbij gaan we er gemakkelijksheidshalve wel vanuit dat je dak aan de voorwaarden voldoet voor het gewenste aantal zonnepanelen.
Wil je een berekening gericht op jouw woning en energieverbruik? Vraag gratis een offerte aan en laat je informeren door een van onze experten.
Terugverdientijd bij zonnepanelen
Met zonnepanelen produceer je je eigen energie, maar het duurt even vooraleer je je investering in zonnepanelen terugverdient met de door jezelf opgewekte stroom. Je elektriciteitsfactuur zal uiteraard wel dalen als je zelf stroom opwerkt. Je energieverbruik is namelijk gratis wanneer je zonnepanelen hebt, in tegenstelling tot het kopen van elektriciteit bij een energiemaatschappij. Heb je zonnepanelen, dan bespaar je dus iedere maand geld.
De gemiddelde terugverdientijd van een zonnesysteem in België is 8 à 12 jaar. Deze termijn is afhankelijk van verschillende factoren: de grootte van je installatie, hoeveel energie je opwekt, hoeveel stroom je er zelf van verbruikt, of je overtollige energie kan injecteren in het net en eventuele premies.
Ook de stijging van energieprijzen bij energiemaatschappijen hebben een effect op de terugverdientijd. Dat maakt de terugverdientijd in de loop der jaren ook korter. Benieuwd wat de terugverdientijd is wanneer jij een zonnesysteem aanschaft? Vraag gratis een vrijblijvende offerte op maat en maak een weloverwogen keuze!
Hieronder zie je een voorbeeld van de terugverdientijd van een gemiddeld zonnesysteem:
- Aantal panelen (395 Wp): 12 stuks
- Prijs: 6.000 euro (incl. 6% btw)
- Geïnstalleerde kWp: 4,7 kWp
- Terugverdientijd: 8 à 10 jaar
Van aanvraag tot installatie van je zonnepanelen: we begeleiden je door het proces. Zo weet je zeker dat alles voor je zonnesysteem goed geregeld is. Het enige dat jij na installatie nog hoeft te doen? Achteroverleunen en genieten van de zon! Maar, hoe gaat zo’n installatie in zijn werk? We leggen het je graag uit!
Zonnepanelen op je dak: het proces
- We komen bij je langs
Ben jij klaar voor de powershift naar zonne-energie? Neem dan contact met ons op voor een gratis offerte. Onze consulent komt dan bij je langs en bekijkt welk type zonnepaneel het beste past bij jouw energieverbruik, woning en wensen. We zorgen voor een oplossing op maat: alles hangt af van de afmetingen van je dak, je energieverbruik en je budget. Pas als we alle details hebben geïnspecteerd, bezorgen we je een offerte op maat.
- Goedkeuring offerte
Kan je je vinden in de door ons voorgestelde oplossing? Dan kijken we alle gegevens nog eens na en vragen we een externe, technische inspectie aan. Eens je dossier volledig en klaar is, contacteren we je telefonisch met een voorstel tot montagedatum.
- Voorbereiding van de werkzaamheden
We streven ernaar om je zonne-installatie binnen een termijn van 10 weken op te leveren. Het installeren van je zonnesysteem duurt een halve tot een hele dag.
- Installatie
Op de dag van de installatie moet je thuis aanwezig zijn, bijvoorbeeld om aan te geven waar je wil dat de omvormer geplaatst wordt. Onze installateurs geven je ook graag een woordje uitleg, zorgen goed voor je dak en laten alles proper achter. Eens aangesloten op het net kan je dak elektriciteit opwekken!
- Facturatie
Je ontvangt je factuur per mail, samen met het zogenaamde ‘eendraadschema’. Dat heeft de keurder nodig om jouw installatie te controleren.
- Keuring en monitoring
Na de installatie neemt een onafhankelijke inspecteur contact met je op. Zo kunnen jullie een afspraak maken voor de verplichte keuring (AREI). Na goedkeuring ben je officieel stroomproducent. Je kan vanaf dan ook de prestaties van je installatie opvolgen, via de app of online.
Vergunning voor zonnepanelen
Je hoeft vrijwel nooit een vergunning aan te vragen om zonnepanelen te plaatsen. Zolang de zonnepanelen direct op de woning kunnen worden geplaatst, de helling van je dak en de plattegrond van de woning volgen, is er geen vergunning vereist.
Er zijn enkele uitzonderingen waarbij je wel een vergunning nodig hebt, namelijk:
- Als de zonnepanelen in de gevel of het dak materiaal vervangen moet worden.
- Als het om een monumentaal pand gaat.
Bij een plat dak is geen vergunning nodig, maar mogen de zonnepanelen niet hoger dan één meter boven de dakrand uitkomen. Ben je benieuwd of jouw woning geschikt is voor een zonne-installatie? Neem contact met ons op, dan bekijken we het samen!
Omvormer
De omvormer is het onderdeel van je zonnesysteem dat gelijkstroom, die de zonnecellen produceren en omzet in wisselstroom. Die wisselstroom kun je vervolgens in je woning gebruiken of injecteren in het net. Ook om te weten hoeveel energie je opwekt, verbruikt en verkoopt aan het net, gebruik je je omvormer.
Bij Solar Plus adviseren we je een omvormer die het beste bij aansluit bij je installatie. Daarbij gaan we uit van je energieverbruik en het aantal panelen.
Zelf zonnepanelen installeren
Overweeg je om zelf zonnecellen op je dak te leggen? Dan moeten we je helaas tegenhouden, want zonne-installaties moeten worden geïnstalleerd door RESCERT-gecertificeerd personeel van een elektrotechnisch installatiebedrijf om recht te hebben op een premie van de overheid.
Zodra een zonnepaneel door zonlicht wordt geraakt, begint het elektriciteit te produceren en wanneer de zonnepanelen vervolgens worden aangesloten, ontstaan er hoge spanningen die zonder de juiste opleiding gevaarlijk zijn om mee te werken. Er zijn dus specifieke eisen voor de installateurs en de uitvoering van het werk.
De waarde van groene stroom
De stroom die je niet meteen consumeert in je huishouden, kan je opslaan in een thuisbatterij. Je kan er ook geld aan verdienen! De stroom die je niet zelf consumeert en/of opslaat in een batterij, kan je als microproducent verkopen aan elektriciteitsbedrijven, die het vervolgens op het elektriciteitsnet zetten zodat anderen het kunnen gebruiken. Zeker tijdens de zomermaanden kan het gaan om een mooi bedrag.
Wil je meer van je eigen geproduceerde zonne-energie zelf gebruiken? Dan kan je je overschot aan zonne-energie opslaan in een thuisbatterij. Deze energie kan je dan op een later moment gebruiken, wanneer de zon niet schijnt.
Je groene stroom verkopen – Hoe kan ik mijn teveel aan elektriciteit verkopen?
Om je overtollige elektriciteit te kunnen verkopen, dien je als microproducent aan bepaalde eisen te voldoen. Om te beginnen moet je contact opnemen met je energieleverancier en melden dat je duurzame elektriciteit produceert. Daarna moet je je productie aansluiten op het elektriciteitsnet (dit is gratis).
Je energiebedrijf zal je vervolgens helpen met een productieovereenkomst en een zogenaamde injectievergoeding, wat betekent dat je de mogelijkheid hebt om overtollige elektriciteit in het elektriciteitsnet te injecteren. Eens die overeenkomsten rond zijn, kan je je zelfgeproduceerde elektriciteit verkopen.
Hoeveel levert mijn groene stroom op?
Elektriciteitsbedrijven bepalen zelf hoeveel ze bieden als prijs voor de energie die je aanbiedt. De prijs voor overtollige elektriciteit ligt meestal rond 4 eurocent per kWh. Je kan jouw teveel aan stroom verkopen aan iemand anders dan je eigen energieleverancier. Er zijn nu ook bedrijven die eigenaars van zonnepanelen willen belonen en een iets hogere prijs voor overtollige elektriciteit bieden.
Het capaciteitstarief
Binnenkort zullen er capaciteitstarieven voor elektriciteit ingevoerd worden. Het uiteindelijke doel van het capaciteitstarief is om mensen bewuster te leren omgaan met elektriciteit en grote pieken te vermijden. Zo wordt het elektriciteitsnet niet overbelast en zijn er ook geen investeringen nodig die de energiefactuur op termijn verder kan doen stijgen.
Het nettarief, goed voor 40% van je energiefactuur, zal daardoor niet alleen afhankelijk zijn van je directe verbruik, maar veel meer van het tijdstip waarop er verbruikt wordt. Hoe meer je je verbruik spreidt, hoe minder je het net belast, en hoe beter voor je factuur.
Het capaciteitstarief is namelijk goed voor de helft van de nettarieven en zal dus zo’n 20% van je elektriciteitsfactuur uitmaken. Wie een zonne-installatie en een thuisbatterij heeft, kan zijn energiehuishouden slim beheren. Als het laden van je elektrische wagen en het verbruik van je huishoudtoestellen goed op elkaar zijn afgestemd, kan je dankzij het capaciteitstarief heel wat besparen op je energiefactuur. Je kan eenvoudig je situatie simuleren via de VREG.
Onderhoud zonnepanelen
Doordat zonnepanelen nauwelijks bewegende delen hebben, hebben ze geen direct onderhoud nodig. Ook hoef je de zonnepanelen niet van brandstof te voorzien om ze te laten werken. Onderhoud is alleen nodig als er iets kapotgaat of als de zonnepanelen (heel) vuil zijn. En hoe zit dat met sneeuw in de winter? Omdat de zonnepanelen met een helling worden geïnstalleerd, glijdt de sneeuw weg tijdens het ontdooien.
Hoe zonnepanelen schoonmaken?
Stof, zand of vuil kan het absorptievermogen van zonnepanelen aantasten ten opzichte van volledig schone zonnepanelen. Toch komt het in België niet vaak voor dat je je zonnepanelen moet reinigen, omdat er regelmatig genoeg een regenbui valt. De regen zorgt er dan voor dat je zonnepanelen af en toe schoongemaakt worden.
Ook met een pak sneeuw hoef je je geen zorgen te maken om je zonnepanelen. Ligt er tot één centimeter sneeuw op je panelen, dan werken ze nog steeds. Bij een dikkere laag glijdt de sneeuw vanzelf van je panelen als het weer gaat dooien. Wil je toch je zonnepanelen reinigen? Dan raden we af om hiervoor het dak op te gaan om het risico te beperken. Daarnaast is het erg belangrijk dat je de instructies opvolgt voor het type zonnepaneel, om beschadiging te voorkomen.
Tijdens de installatie ontvang je een bedienings- en onderhoudsinstructie van onze opgeleide installateurs. Daarnaast ontvang je de handleidingen van de fabrikant en documentatie over de zonnepanelen.
Levensduur van zonnepanelen
De levensduur van zonnecellen hangt af van het materiaal van de cellen, de staat van het dak waarop ze zijn geïnstalleerd en, last but not least, het klimaat. De levensduur van zonnecellen is berekend op basis van het wereldklimaat en wordt geschat op ongeveer 30 jaar, mits ze in goede staat op een dak worden geïnstalleerd.
Zonnepanelen vergen over het algemeen zeer weinig onderhoud. Het enige dat je na installatie eventueel moet vervangen, is de omvormer, die de gelijkstroom van de zonnecellen omzet in wisselstroom.
Om een lange levensduur van je zonnepanelen te bekomen, kan je erop letten dat externe factoren ze niet beschadigen. Onze installateurs zullen je helpen de panelen zo te plaatsen dat ze niet te dicht bij een oude boom of schoorsteen staan. Daarom biedt Solar Plus ruime garanties op zowel de installatie als de panelen, evenals een vermogensgarantie van 25 jaar.
Garanties en verzekeringen
Om de veiligheid te garanderen op je zonnesysteem, werken wij alleen met grote en bekende leveranciers die producten maken van de hoogste kwaliteit. Mocht er tegen alle verwachtingen in iets niet werken zoals het zou moeten, dan hebben al onze producten lange waarborgtermijnen.
Onze standaardgaranties op een rijtje:
- 6 jaar garantie op de installatie
- 10 tot 12 jaar productgarantie op de omvormer
- 12 tot 25 jaar productgarantie op zonnepanelen
- 25 jaar productgarantie op optimizers
- 25 jaar vermogensgarantie (na 25 jaar nog steeds 80% van het initiële vermogen)
Je kan voor sommige producten ook een garantieverlenging aanvragen. Maak hier een afspraak en vraag het bij je Solar Plus-expert.
Zonnepanelen in de schaduw
Zonnepanelen zijn gevoelig voor schaduw. De schaduw kan ervoor zorgen dat je minder energie opwekt. Dat kan een probleem zijn wanneer je installatie in serie geschakeld is. Bij een in serie geschakeld systeem beïnvloedt het zwakst presterende zonnepaneel ook de productie van de andere zonnepanelen.
Wil je dat voorkomen? Dan kan je zogenaamde ‘slimme zonnepanelen’ aanschaffen. Daarbij zijn de panelen parallel geschakeld, waardoor de zonnepanelen elkaar niet beperken in het opwekken van energie.
Heb je veel last van schaduw? Dan is het dus slim om te kijken naar een parallel geschakeld zonnesysteem. Weet je niet of er veel schaduw op je dak valt? Laat een Solar Plus-expert je dak checken. We adviseren je graag over je systeem.
Zonne-energie is de afgelopen jaren een van de goedkoopste bronnen van elektriciteitsproductie geworden en in de fossielvrije energiesystemen van de toekomst zal zonne-energie ook een belangrijke rol gaan spelen. Onze samenlevingen en industrieën worden geëlektrificeerd in het streven naar de meest effectieve oplossingen voor de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Dat is een ontwikkeling die volledig gebaseerd is op hernieuwbare bronnen, zoals zonne-energie.
Voordelen
Milieuvriendelijk
Laten we beginnen met het meest voor de hand liggende voordeel: dat zonne-energie milieuvriendelijk is. Wanneer zonnestralen worden omgezet in zonne-energie, worden er geen kooldioxide of andere broeikasgassen uitgestoten die bijdragen tot de opwarming van de aarde. Met andere woorden: we hoeven geen compromissen te sluiten met het milieu om in onze energiebehoeften te voorzien.
Hernieuwbaar
Fossiele brandstoffen raken langzaam maar zeker op en zullen op een dag uitgeput zijn. Het voordeel van zonne-energie is dat de energie die van de zon komt constant hernieuwbaar is en er is geen enkele aanwijzing dat dit zal veranderen, tenminste: toch niet in de komende 4 miljard jaar.
Gratis energie
Zonne-energie is ook gratis. De zonnestralen zijn het enige wat zonnepanelen nodig hebben om elektriciteit te kunnen produceren. De aankoop en installatie van zonnepanelen brengt uiteraard kosten met zich mee, maar die kosten worden ruimschoots terugverdiend gedurende de ca. 30 jaar dat zonnepanelen in gebruik zijn.
Nadelen
Zonne-energie wordt overdag geproduceerd
Omdat zonne-energie alleen door zonlicht wordt geproduceerd, vindt het opwekken van energie alleen overdag plaats. Dat je niet de klok rond elektriciteit kan produceren, is een vrij natuurlijk nadeel van zonne-energie. Tegenwoordig kan je dat probleem evenwel omzeilen met thuisbatterijen, waarmee je als microproducent je te veel aan zonne-energie kan opslaan. Stroom die overdag wordt geproduceerd, kan je op die manier 24/24 gebruiken.
Lagere elektriciteitsproductie in de winter
Tijdens de winter schijnt de zon minder vaak en in mindere mate, wat van invloed is op de hoeveelheid zonne-energie die kan worden geproduceerd. Dat betekent dat je in de winter je zonne-energie wellicht moet aanvullen met een andere vorm van stroomvoorziening.
Aan de andere kant hebben zonnepanelen niet zoveel zonlicht nodig als je zou denken, maar kunnen ze zelfs zonlicht absorberen wanneer het bewolkt is. Dat heet energie opwekken met diffuus licht. Bovendien gedijen zonnepanelen ironisch genoeg goed in koelere klimaten, omdat er meer zonne-energie uit zonnestraling kan worden gehaald als je zonnecellen koud zijn, dan wanneer ze kokend heet zijn.
Adres
Windmolenstraat 103
B-3500 Hasselt
Telefoon
Bel naar +32 (0)11 96 04 70